In Snapshots, vorig jaar december, schreef ik dat er aangenomen werd dat er geen bekend verband bestond tussen AVNRT's en Brugada Syndroom. Meer dan een half jaar later, lijkt er toch een relatie te zijn!
Zeer interessant, mede omdat in dit onderzoek ook onderscheid gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen.
Voor geïnteresseerden, hier de link:
High prevalence of concealed Brugada Syndrome in patients with AVNRT
Een interessant onderzoek. Maar nog interessanter is of het hebben van BrS in combinatie AVNRT hetzelfde percentage sterfte geeft onder vrouwen .... het is bekent dat vrouwen vaak AVNRT hebben en mannen alleen BrS zonder AVNRT. Mannen hebben wel vaker WPW of AVRT. ( potentieel gevaarlijk )
BeantwoordenVerwijderenDe relatie is maar liefst 9 mannen tot 1 vrouw. En de mannen gaan er veel vaker dood aan dan vrouwen. Dit schijnt met hormonen te maken te hebben. Ook is het interessant om te weten hoe het risico is als bv de AVNRT geableerd is..want AVNRT op zich wordt niet geclassificeerd als maligne. BrS alleen op zich ook niet. Pas als er een risicoprofiel op los is gelaten. Er lopen in Nederland tal van BrS patiënten rond zonder ICD waar het risico als laag wordt ingeschat.
Het zou dus zo maar kunnen zijn dat het aantonen van de relatie AVNRT/BrS totaal geen invloed heeft op het sterftecijfer. De relatie tussen de ritmestoornissen is eerder logisch dan bijzonder omdat het allemaal elektriciteits-
problemen zijn .
Ik onderschrijf jouw reactie volledig; een risicoprofiel is moeilijk te bepalen. Het lastige is dat er nog zo veel vragen zijn en de feiten nogal rekbare begrippen zijn.
VerwijderenHet enige wat ik kan doen hier op deze blog, is schrijven over mijn situatie en mijn ervaringen. (Ik heb een AVNRT ablatie laten doen, omdat ik er dagelijks meermaals door getreiterd werd. Voor NU heeft die ablatie mijn kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd...) De absolute waarheid over het Brugada Syndroom ken ik niet.
De absolute waarheid over het BrS syndroom is er ook niet. Er is nog zoveel te ontdekken.
BeantwoordenVerwijderenIk refereer dan ook aan de studie en niet aan jouw persoonlijk: )
Het is absoluut de juiste beslissing geweest om een AVNRT ablatie te doen omdat het aantal aanvallen steeds meer wordt en de ritmestoornis invaliderend kan zijn.