zaterdag 3 oktober 2015

Genezen van Brugada Syndroom?

Op Twitter circuleert dit nieuws: New Treatment for Brugada Syndrome.
Je kunt het hier lezen:
http://jewsee-medicalstudent.tumblr.com/

Het artikel doet mij denken aan de ablatietechnieken die Prof. Dr. Nademanee in Isala had geïntroduceerd. In 2013 werd dit groot nieuws. (Lees hier: http://www.isala.nl/over-isala/nieuws/catheterablatie-behandeling-brugada-syndroom) Anno 2015 heb ik hierover nog geen nieuwe berichten meer over gehoord.

Het punt blijft natuurlijk dat áls het syndroom zich door genenoverdracht in je lijf heeft genesteld, je met die ablatie waarschijnlijk niet veel opschiet. Mogelijk dat de gevaarlijke ritmestoornissen (ventrikel fibirilleren of ventrikel tachycardie) kunnen worden gestopt of op zijn minst in frequentie kunnen worden teruggedrongen, maar het haalt de verstoorde elektriciteit niet uit je hart...

In mijn geval zijn vooral ritmestoornissen uit de atria (boezems) aangepakt met ablatie. Tot nu toe gaat het goed en zijn die ritmestoornissen  (nog?) niet teruggekomen. Helaas lijken die ablaties niet zaligmakend. Ondanks deze ablatie lijken er gewoon op andere plekken in het hart weer ritmestoornissen te ontstaan.

Het meest gunstige is dat deze, vermoedelijk, 'nieuwe' stoornissen ongevaarlijk zijn. Anderzijds is het zeker weer een dagelijkse belasting en blijft het juk van het hebben een (erfelijke) hartziekte wel op mijn schouders drukken.

De toekomst zal het moeten uitwijzen of genezing van het Brugada Syndroom daadwerkelijk mogelijk is of dat het een kwestie van 'pappen en nathouden' is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten